روش های درمان اگزمای پوست سر و هر آنچه باید بدانید
اگزمای پوست سر یک عارضه پوستی است که عوارض ناخوشایندی را برای فرد به دنبال دارد. علائم این بیماری ممکن است سالها دوام داشته باشد. برخی اوقات نیز علائم بهبود یافته و بعد از مدتی بیماری بازمیگردد. علائم آزاردهنده اگزما در پوست سر با روشهای مختلف تا حدودی بهبود مییابد. اما این بیماری به طور کامل درمان نمیشود. در این مطلب روشهای موثر برای رفع اگزمای سر را معرفی میکنیم. اگر شما نیز با این مشکل مواجه هستید مطالعه این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم.
اگزمای کف سر چیست؟
پوست سر تحریک شده یکی از علائم اگزما است. این موقعیت همچنین درماتیت سبورئیک نیز نامیده میشود. در واقع میتوان گفت سبورئیک نوعی از اگزما است که بر روی کف سر ایجاد میشود. این بیماری مزمن ابتدا در مناطق چرب پوست سر ظاهر میشود بنابراین ممکن است ناحیه صورت و کمر را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
علاوه بر پوسته پوسته شدن کف سر این بیماری علائم زیر را نیز دارد:
- تورم
- قرمزی
- خارش
- سوزش
اگزما کف سر بیشتر در دوران بلوغ و بزرگسالی رخ میدهد. در صورت بروز این بیماری در کودکان به آن اصطلاحا کلاه گهواره یا cradle cap گفته میشود. این بیماری معمولا خود به خود از بین میرود.
با روشهای درمان اگزما بیشتر آشنا شوید.
دلایل ایجاد اگزمای کف سر
به طور کلی دلایل مشخصی برای بروز این بیماری وجود ندارد. اما فاکتورهای زیر ممکن است در ایجاد آن دخیل باشد.
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی
- واکنش غیرطبیعی سیستم ایمنی در برخورد با مواد شیمیایی و یا ترکیبات آلرژی زا
در صورت بروز موارد زیر خطر ابتلا به اگزمای کف سر افزایش مییابد:
- ابتلا به بیماریهای پوستی مانند روزاسه و پسوریازیس و آکنه
- ابتلا به بیماریهای مربوط به نقص سیستم ایمنی مانند ایدز و پارکینسون و یا پیوند عضو
- مصرف داروهای حاوی اینترفرون مانند لیتیوم و پسورالن
برخی اوقات ممکن این بیماری تنها در شرایط خاص ایجاد شود. این شرایط عبارتاند از:
- استرس
- بیماری
- تغییرات هورمونی
- تماس با ترکیبات شیمیایی مضر
روشهای درمان اگزمای پوست سر
روشهای درمان اگزما کاملا به نوع آن بستگی دارد. با تغییر سبک زندگی و استفاده از داروهای بدون نسخه میتوان تا حدودی علائم آزاردهنده این بیماری در ناحیه سر را کاهش داد. در صورتی که ایجاد تغییر در سبک زندگی و مصرف داروهای بدون نسخه کافی نبود حتما با پزشک مشورت کنید. اگر اگزمای پوست سر با درد، تورم و قرمزی همراه بود حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
تغییر در سبک زندگی برای درمان اگزمای پوست سر
برای تغییر در سبک زندگی باید دقت داشته باشید که چه مواردی باعث تشدید بیماری میشود. برای این کار بهتر است یک لیست از موارد زیر تهیه کنید:
- مواد غذایی که مصرف میکنید
- مواردی که باعث افزایش استرس میشود
- تغییرات آب و هوایی و تاثیر آن بر روی بیماری
- محصولاتی که برای مراقبت از موهای خود استفاده میکنید.
با یادداشت کردن این موارد به مرور متوجه خواهید شد که چه فاکتورهایی باعث حاد شدن بیماری میشود. بنابراین به راحتی میتوانید از موارد آسیبزا دوری کنید.
شامپوها و محصولات مراقبتی برای درمان اگزمای پوست سر
در صورتی که اگزمای پوست سر در اثر برخورد با مواد آلرژیزا یا فاکتورهای محیطی ایجاد نشده باشد مصرف شامپوهای ضدشوره تا حدودی علائم را کمتر میکند.
برای درمان اگزمای پوست سر به دنبال محصولاتی با ترکیبات زیر باشید:
- کولتار
- سولفور
- کتوکنازول
- زینک پریتیون
- سلنیوم سولفات
- سالیسیلیک اسید
برای درمان با شامپوی ضدشوره سه بار در هفته موهای خود را با شامپوی ضدشوره و در روزهای دیگر با شامپوی عادی موهای خود را بشویید.
دقت داشته باشید که شامپوی کولتار موهای روشن را تیره میکند. همچنین این شامپو پوست سر را به آفتاب حساس میکند. بنابراین در صورت خروج از منزل حتما از پوشش مناسب و کلاه استفاده کنید.
اگزما بر روی پوست سر با داروهای بدون نسخه معمولا درمان میشود. این بیماری معمولا با داروهای کورتیکواستروئید و استروئیدهای موضعی درمان بهبود مییابد. این داروها عبارتاند از:
- مومتازون
- بتامتازون
- فلوئوسینولون
در صورتی که با داروهای فوق بیماری بهبود نیافت پزشک کرمهای موضعی مانند تاکرولیموس و پیمکرولیموس تجویز میکند. همچنین ممکن است پزشک داروی ضدقارچ خوراکی مانند فلوکونازول را پیشنهاد کند.
روشهای خانگی برای درمان اگزمای پوست سر
روشهای خانگی و طبیعی به بهبود و کاهش علائم اگزمای پوست سر کمک میکند. برای درمان اگزمای سر میتوانید از مواد طبیعی زیر استفاده کنید:
- ژل آلوئهاورا
- روغن زیتون
- روغن درخت چای
استفاده از برخی مکملهای خوراکی نیز برای بهبود علائم اگزمای پوست سر ممکن است مفید باشد:
- ویتامین A، B، D
- زینک
- پروبیوتیک
- امگا 3
جلوگیری از اگزمای پوست سر
برای جلوگیری از ایجاد این بیماری بر روی پوست سر کاهش استرس و خودداری از تماس با ترکیبات محرک بهترین راه است. برخی از مواد محرک مانند رنگ مو و یا صابونهای ناملایم و آب خیلی داغ باعث بروز اگزما میشود. با استفاده از شامپوهای ملایم و آب گرم موهای خود را شست و شو دهید تا از بروز این عارضه جلوگیری کنید. بهتر است بعد از انجام کارهای سنگین، ورزش و عرق کردن موهای خود را بشویید.
کلام پایانی
اگزمای پوست سر درمان کامل نداشته و با استفاده از روشهای فوق تنها علائم آن بهبود مییابد. برخی اوقات این بیماری بدون درمان و خود به خود از بین میرود. درمان اگزمای پوست سر ممکن است یک سال طول بکشد و یا پس از درمان بیماری دوباره ظاهر شود. روشهای فوق معمولا علائمی مانند خارش و سوزش را کاهش میدهد. برای مشاهده نتیجه بهتر است با پزشک مشورت کنید.