درمان فوری سرماخوردگی به روش طبیعی و دارویی

یکی از بیماری‌هایی که بسیاری از ما حتما در طول زندگی آن را تجربه کرده‌ایم، سرماخوردگی است. حتما شما هم حس ناخوشایند بسته شدن راه تنفس و تب و لرز را تجربه کرده‌اید و در پی درمان فوری سرماخوردگی بوده‌اید؛ می‌خواهید بدانید درمان این بیماری سمج که هرچند وقت یک بار سراغ ما می‌آید چیست؟

جالب است بدانید که درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد. اما آیا این به این معناست که نمی‌توانیم کاری برای بهبودش بکنیم یا فرقی نمی‌کند در زمانی که سرماخوردگی آمده چگونه رفتار کنیم؟ قطعا اینطور نیست. برای اینکه فرآیند بهبود سرماخوردگی را تسریع کنید، کارهایی هست که می‌توانید آن‌ها را انجام دهید. در این مقاله به این موارد می‌پردازیم و توضیح می‌دهیم که در مواقع سرماخوردگی از چه درمان‌هایی استفاده کنید تا روند درمان را سرعت ببخشید.

اگر احساس می‌کنید که سرما خورده‌اید، حتما این نکته را در نظر می‌گیرید که چند روزی نیاز به استراحت دارید. بله کاملا درست فکر می‌کنید. اولین کاری که هنگام سرماخوردگی باید انجام دهید استراحت کافی است. بعد از این مورد بدیهی می‌رویم سراغ بقیه درمان‌های سرماخوردگی که به شما کمک می‌کنند علائم سرماخوردگی کمتر اذیتتان کنند. این درمان‌ها را به سه دسته تقسیم کرده‌ایم:

  • درمان‌هایی که جواب می‌دهند.
  • درمان‌هایی که جواب نمی‌دهند.
  • درمان‌هایی که ممکن است جواب بدهند و ممکن است جواب ندهند و نظر قطعی در موردشان وجود ندارد.
    بخش اول مقاله را به درمان‌هایی که جواب می‌دهند اختصاص داده‌ایم.

شیوه‌هایی
که برای درمان سرماخوردگی جواب می‌دهند

  • مایعات فراوان بخورید: آب‌میوه‌های طبیعی مثل آب پرتقال و لیمو شیرین، آب، آب لیمو ترش گرم و عسل را امتحان کنید. در دورانی که سرما می‌خورید هرچه آب بدن‌تان بیشتر باشد درمان سریع‌تر انجام می‌گیرد. به هیچ وجه نوشیدنی‌هایی که باعث دهیدراته شدن بدن می‌شوند را مصرف نکنید. دهیدراته شدن بدن به معنای کم شدن آب بدن است. قهوه، نوشیدنی‌های الکلی و سوداهای کافئین‌دار باعث دهیدراته شدن بدن می‌شوند. مصرف آب درحالی که کمک به سم‌زدایی بدن می‌کند، به بهبود گرفتگی مجاری تنفسی هم کمک می‌کند.
  • آب‌نمک غرغره کنید: یک لیوان معمولی بردارید و داخل آن آب گرم بریزید. یک چهارم تا نصف قاشق نمک به آن اضافه کنید و چند با در طول روز حسابی غرغره کنید. این یکی از مواردی است که به بهبود گلودرد و سرفه کمک می‌کند. البته توجه کنید که این درمان برای کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود. زیرا این کودکان احتمالا در غرغره کردن آب به مشکل می‌خورند و ممکن است برایشان خطرناک باشد. همچنین سرم آب نمک را می‌توانید از داروخانه‌ها هم تهیه کنید. آب نبات‌ها و اسپری‌های گلودرد هم می‌توانند به بهبود شما کمک کنند.
  • با گرفتگی بینی مبارزه کنید: با استفاده از قطره‌های آب نمک یا خود آب نمک چندین بار در طول روز بینی خود را بشویید. این کار کمک می‌کند گرفتگی بینی که یکی از بدترین حس‌های دنیاست، زودتر بهبود پیدا کند. برای این کار فقط کافی است آب نمک را داخل بینی‌تان بکشید و بعد فین کنید و آن را خالی کنید. این کار را چند بار تکرار کنید. اگر از اسپری استفاده می‌کنید، در هر سوراخ بینی چند بار اسپری کنید.
  • برای تسکین دردهای سرماخوردگی می‌توانید دارو مصرف کنید: برای کودکان زیر ۶ ماه فقط از استامینوفن استفاده کنید. اما برای کودکان بالای ۶ ماه می‌توانید هم از استامینوفن و هم ایبوبروفن استفاده کنید. از پزشک کودک‌تان بخواهید با توجه به وزن و سنش دوز مناسب دارو را تعیین کند. جوان‌ها می‌توانند از استامینوفن، ایبوبروفن و آسپرین استفاده کنند. در صورتی که به نوجوان‌ها یا بچه‌ها آسپرین می‌دهید، حسابی احتیاط کنید. البته که مصرف آسپرین برای کودکان بالای سه سال منعی ندارد، اما به هیچ وجه به کودکانی که آبله مرغان یا آنفولانزا دارند، آسپرین ندهید. دلیل این توصیه این است که مصرف آسپرین می‌تواند باعث سندروم Reye در کودکان شود و این سندروم می‌تواند به مرگ او بی‌انجامد.
  • مایعات گرم را آرام آرام بنوشید: یکی از خوراکی‌هایی که از قدیم برای درمان سرماخوردگی استفاده می‌شد، مایعات گرمی مثل سوپ مرغ و چای بود. آرام آرام نوشیدن این مایعات کمک می‌کند مخاط بینی بیشتر شود و گرفتگی آن بهبود پیدا کند.
  • با استفاده از دستگاه‌های بخور هوای خانه را مرطوب نگه دارید: مرطوب نگه داشتن هوا هم مثل مورد قبل کمک می‌کند گرفتگی بینی‌تان برطرف، و راحت‌تر خالی شود. اگر از دستگاه بخور استفاده می‌کنید آب داخل آن را صبح به صبح عوض کنید.
  • از داروهای سرماخوردگی و سرفه‌ی OTC استفاده کنید: این داروها برای کودکانی که بالای ۵ سال هستند می‌توانند مناسب باشند. البته که این داروها مدت زمان سرماخوردگی را کم نمی‌کنند و از آن پیشگیری نمی‌کنند، اما می‌توانند باعث کاهش درد شوند. متخصص‌ها توصیه می‌کنند که این داروها را به بچه‌ها کم‌‌سن‌تر ندهید. ضمنا خیلی از این داروها عوارض جانبی هم دارند. مصرف بیش از حد این داروها به هیچ وجه توصیه نمی‌شود. بنابراین هر دارویی مربوط به سرماخوردگی مصرف می‌کنید روی آن را با دقت بخوانید و بیشتر از میزانی که توصیه شده مصرف نکنید.

شیوه‌هایی
که برای سرماخوردگی جواب نمی‌دهند

لیست
درمان‌هایی که برای سرماخوردگی جواب نمی‌دهند سر به فلک می‌کشد! اما ما فقط دو
مورد رایج را اینجا گفته‌ایم:

  • آنتی بیوتیک نخورید: درست است که آنتی بیوتیک به جنگ باکتری‌ها می‌رود، اما در مقابل ویروس سرماخوردگی هیچ کاری از دستش بر نمی‌آید. پس اصلا از دکترتان نخواهید برایتان آنتی بیوتیک بنویسد و اگر قبلا برای سرماخوردگی مصرف کرده‌اید دیگر این شیوه را امتحان نکنید. یکی از مشکلات اساسی که با مصرف بالای آنتی بیوتیک ایجاد می‌شود، مقاوم شدن باکتری‌ها نسبت به آنتی بیوتیک است. پس بیخود و بی‌جهت از آنتی بیوتیک استفاده نکنید.
  • به کودکان کم سن و سال داروهای سرماخوردگی OTC ندهید: اگر می‌خواهید به کودکتان داروی سرماخوردگی بهتر است با پزشکش در این مورد صحبت کنید.

شیوه‌هایی
که ممکن است برای سرماخوردگی جواب بدهند اما نه همیشه

برای
درمان سرماخوردگی شیوه‌های رایجی هست که از قدیم استفاده می‌شده و هنوز هم هست،
اما تحقیق‌ها هنوز نتوانسته‌اند ثابت کنند این موارد لزوما به بهبود سرماخوردگی
کمک می‌کنند. دو مورد را با هم مرور می‌کنیم:

  • مصرف ویتامین C: به نظر می‌رسد مصرف بالای ویتامین سی لزوما نمی‌تواند جلوی سرما خوردن افراد را بگیرد. اگرچه که مصرف ویتامین سی قبل از شروع سرماخوردگی می‌تواند باعث شود مدت زمانی که علائم سرماخوردگی طول می‌کشد، کاهش پیدا کند. همچنین ویتامین سی برای افرادی که در معرض دائمی بیماری هستند مفید است. مثلا کودکانی که گروهی نگه‌داری می‌شوند. (در مهد کودک و ..)
  • مصرف روی: در سال ۱۹۸۴ یک تحقیق نشان داد که مصرف روی باعث جلوگیری از مریض شدن می‌شود. از همان زمان حرف‌های ضد و نقیضی در مورد این مساله زده شد. بعضی از پژوهش‌ها نشان می‌دهند مصرف روی در ابتدای سرماخوردگی باعث می‌شود مدت زمان سرماخوردگی یک روز کاهش پیدا کند. دقت کنید که مصرف روی عوارض جانبی دارد و قبل از مصرف آن حتما با دکترتان مشورت کنید.

در
آخر باید به شما بگوییم که حسابی از خودتان مراقبت کنید. این کلیدی‌ترین درمان
برای سرماخوردگی است. دست‌های‌تان را دائما بشویید، مایعات زیاد بخورید و از
خودتان مراقبت کنید.