برای رشد سریع مو چه کنیم؟
![رشد سریع مو](https://poomoo.ir/wp-content/uploads/2020/05/رشد-سریع-مو.jpg)
رشد سریع مو دغدغه افراد زیادی است. افراد به هنگام تولد حدود ۱۰۰هزار فولیکول روی سر دارند که با افزایش سن برخی از این فولیکولها توانایی خود برای تولید مو از دست میدهند و به این ترتیب طاسی یا ریزش مو رخ میدهد. طبق تحقیقات انجام شده مو به طور متوسط حدود ۳ سانتی متر در ماه و به طور کلی حدود ۱۵ سانتی متر در سال رشد میکند. البته رشد موی افراد به سن، نوع مو و سلامت آنها بستگی دارد. مو در ۳ مرحله آناژن، کاتاژن و تلوژن رشد میکند و در هر مرحله رشد به نحوی تکمیل میشود. پوست و مو در این مقاله شما را با نکاتی پیرامون رشد سریعتر مو و جلوگیری از ریزش آن آشنا میکند.
مراحل رشد مو
- مرحله آناژن
این مرحله، مرحله رشد مو میباشد که ۲ تا ۸ سال طول میکشد.
- مرحله کاتاژن
به دنبال مرحله آناژن، مرحله کاتاژن رخ میدهد که بین ۴ تا ۶ هفته میباشد. در این مرحله که بخشی از فرایند ایجاد موی جدید است، پیاز موی قدیمی تحلیل میرود و رشد مو متوقف میشود، اما مو نمیریزد. در طول مرحله کاتاژن، پیاز مو تحلیل میرود و اندازه آن به یک ششم طول طببیعیاش میرسد. در این مرحله، بخش پایینی پیاز مو تخریب و مو به سمت بالا رانده میشود.
- مرحله تلوژن
در مرحله تلوژن یا استراحت، که ۲ تا ۳ ماه طول میکشد، مو رشدی ندارد و متصل به پیاز مو است. بعد از تکمیل مرحله تلوژن، مو به مرحله آناژن باز می گردد. در این زمان موی جدید تشکیل میشود و موی قدیمی میریزد. حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد از همه موها در هر زمان در این مرحله قرار دارند که این به این معناست که روزانه ۵۰ الی ۱۰۰ تار مو از بین میرود. این تعداد ریزش مو طبیعی میباشد.
مرحله آناژن به شرایط مو و سلامت بدن شما بستگی دارد ولی میتوان با روشهایی از ریزش مو جلوگیری کرد و رشد مو را افزایش داد.
موهای خود را لایه لایه شانه کنید تا آسیبی به آن وارد نشود. شانه زدن نامناسب میتواند موجب موخوره و نیز ریزش مو شود.
نکاتی که برای رشد سریع مو باید بدانید
۱.استفاده از ویتامینها و مواد مغذی
- استفاده از مواد مغذی و ویتامینها به طور مستقیم روی رشد مو تأثیر نمیگذارند، اما بدن برای رشد مو به انرژی زیادی احتیاج دارد که میتوان با استفاده از رژیم غذایی مناسب این انرژی را تأمین کرد. برخی از این مواد و ویتامینها شامل موارد زیر میشوند:
استفاده از مواد غذایی و مکملهای شامل امگا ۳ و امگا ۶ میتواند ریزش مو را کاهش دهد و تراکم مو را افزایش دهد.
مکملهایی شامل بیوتین و روی ریزش مو را کاهش میدهند و مو را محکم میکنند.
ویتامین C با جلوگیری از استرس اکسیداتیو (اختلالات در وضعیت طبیعی بدن) که منجر به سفیدی و نازک شدن مو میشود، میتواند به حفظ سلامت مو کمک کند.
فقر آهن موجب ریزش مو میشود، بنابراین باید آهن مورد نیاز بدن تأمین شود.
فقدان ویتامین D منجر به ریزش مو و طاسی افراد میشود. بنابراین در صورت کمبود ویتامین D، حتما در رژیم غذایی خود به استفاده از آن توجه کنید.
با خواص ماسک عسل برای مو آشنا شوید.
۲.استفاده از روغنهای ضروری مو
- روغنهای ضروری عصاره یا اسانس یک گیاه میباشند و بر اساس تقطیر بخار یا آب موجود در آن به دست میآیند. در طی این فرآیند، روغن درون گیاه را میتوان به شکل بسیار غلیظی استخراج کرد. برای مثال برخی از این روغنها، روغن برگاموت، روغن نعناع، روغن بابونه و روغن رزماری و… میباشند. برخی از شواهد نشان میدهند که این روغنها به رشد سریع مو و موی سالم و قویتر و افزایش سلامتی آن کمک میکنند. چون روغنهای ضروری مو بسیار قوی هستند، قبل استفاده از آنها حتما با روغنهای حامل مانند روغن نارگیل، روغن زیتون، روغن آرگان، روغن آفتابگردان، روغن سیاه دانه و … رقیق کنید. سپس ترکیب به دست آمده را روی سر بمالید و به مدت ۲ الی ۳ دقیقه ماساژ دهید. با این کار جریان خون در پوست سر افزایش مییابد و موجب رشد مو میشود.
۳.استفاده از داروهای موضعی
- داروهای موضعی عموماً برای افرادی که ریزش مو دارند مناسب میباشند. برخی از این داروها شامل موارد زیر می شوند:
ملاتونین موضعی باعث کاهش ریزش مو و افزایش تراکم مو میشود.
ماینوکسیدیل 5 درصد موضعی باعث کاهش ریزش مو میشود.
۴.کراتین مو
- استفاده از محصولات شامل کراتین، ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینها میتواند از ریزش مو جلوگیری کرده، استحکام مو را افزایش داده و موجب درخشش مو شود. همچنین کراتین به رشد سریع مو کمک خواهد کرد.
۵.استفاده از پروتئینها
- پروتئین به رشد مو کمک میکند و در مقابل آسیبهای شیمیایی و محیطی از مو محافظت میکند. اگر اغلب با آب گرم مو را شست و شو میدهید، با کمک پروتئین از موی خود محافظت کنید. برای مثال میتوانید از روغن نارگیل قبل و بعد از شست و شوی مو برای تأمین پروتئین از دست رفته استفاده کنید. استفاده بیش از حد از پروتئین میتواند بر کلیههای شما تأثیر منفی بگذارد و باعث شکنندگی موهای شما شود. بهتر است پروتئین مورد نیاز از طریق رژیم غذایی تأمین شود. برای مثال میتوانید از سبزیجات، آجیل،ماهی، ماست و سایر غذاها استفاده کنید.
۶.استفاده از کافئین
- کافئین باعث تقویت مو و رشد آن میشود. استفاده از محصولات مربوط به مو با کافئین میتواند کمک کننده باشد.
۷.کوتاه کردن مرتب مو
- کوتاهی مو باعث رشد سریع موهای شما نمیشود اما شکستگیهای مو را از بین میبرد. هر ۳ الی ۴ ماه برای کوتاه کردن موی خود اقدام کنید تا سلامت موی خود را افزایش دهید.
هر ۳ الی ۴ ماه برای کوتاه کردن موی خود اقدام کنید. این کار به رشد سریع مو شما کمک میکند
۸. ورزش کردن
- ورزش میتواند روی سلامت و رشد موی سر تأثیر مثبت و یا منفی داشته باشد. ورزش باعث تقویت و بهبود گردش خون میشود که موجب تحریک و رشد بیشتر مو میشود. همچنین انجام فعالیتهای ورزشی سنگین بدون در نظر گرفتن تغذیه مناسب و یا ورزش بیش از حد منجر به کم مویی میشود.
۹.حمام نکردن با آب داغ
- آب داغ روی موی شما تأثیر منفی میگذارد. آب سرد کوتیکولهای مو را میبندد که در نتیجه باعث سالمتر ماندن پوست سر میشود. همچنین از جمع شدن آلودگی روی پوست سر جلوگیری میکند. آب گرم چربی پوست سر را از بین میبرد و پوست برای جبران آن، چربی بیشتری تولید میکند. البته گاهی این چربی جبران نمیشود و در نتیجه پوست سر خشک میشود.
۱۰.عدم استفاده از ابزارهای حرارتی
- استفاده مکرر از ابزارهای حرارتی مانند اتوی مو و سشوار به آن آسیب میرساند و منجر به شکستگی آن میشود.
۱۱.استفاده از شامپو مناسب مصرف روزانه
- استفاده از شامپوهای مناسب موجب نفوذ روغنهای طبیعی به مو، هیدراته کردن و ترمیم آن میشود.
تهیه انواع ماسک موز برای مو را یاد بگیرید.
۱۲.شانه زدن مو
- موی خیس مستعد شکستن است، بنابراین موی خیس را شانه نکنید. پس از استحمام و خشک کردن مو، با برس یا شانه، موی خود را شانه بزنید تا گرههای مو را باز کنید. این کار را به آرامی انجام دهید و موهای خود را لایه لایه شانه کنید تا آسیبی به آن وارد نشود. شانه زدن نامناسب میتواند موجب موخوره و نیز ریزش مو شود.
۱۳.استفاده از روبالشی مناسب
- استفاده از روبالشی ابریشمی از شکستگی مو جلوگیری میکند. شکستگی کمتر مو موجب میشود تا موی بلندتر و سالمتری داشته باشید. استفاده از روبالشی نخی میتواند موجب گره خوردن مو شود.
۱۴.تعویض روبالشی
- روبالشی بعد از مدتی، کثیفی، باکتری و چربی را به خود جذب میکند که همه اینها موجب ریزش مو و بسته شدن منافذ سر میشود. اگر موی چربی دارید هر هفته یا هفتهای ۲ بار روبالشی خود را بشویید.
۱۵.خشک کردن مو
- موی خیس شکنندهتر و آسیب پذیرتر است. حتما موی خود را (مخصوصا قبل خواب) خشک کنید. خشک نکردن مو موجب شکستگی و نیز ریزش بیشتر مو میشود. خوابیدن با موی خیس میتواند موجب عفونتهای قارچی و شوره نیز شود.
استفاده مکرر از ابزارهای حرارتی مانند اتوی مو و سشوار به آن آسیب میرساند و مانع رشد سریع مو میشود
عواملی که باعث ریزش مو میشوند:
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی
- تغذیه نامناسب
- کشیدن مو
- داروها
- بیماریهایی و آسیبهایی که به فولیکول ها آسیب میرساند
- شرایط محیطی
- بارداری
زنان باردار رشد سریع مو را مشاهده میکنند اما آنها پس از زایمان دچار ریزش مو شدید میشوند. این امر به این دلیل است که در دوران بارداری، هورمون استروژن باعث می شود که در مرحله رشد، فولیکولهای مو افزایش یابند و پس از به دنیا آمدن کودک، فولیکولهای مو به مرحله استراحت باز گردند و این موضوع باعث ریزش مو میشود.
زنان باردار نیز شاهد رشد سریع مو هستند اما آنها پس از زایمان دچار ریزش مو شدید میشوند.
سخن آخر
مو در زیبایی افراد بسیار حائز اهمیت است و مراقبت و توجه به آن بسیار مهم میباشد. ریزش مو و حفظ سلامت آن یکی از دغدغههای همه افراد است. میتوان با توجه به عادات غذایی خود و انجام کارهای ساده و پرهیز از برخی کارها از ریزش مو جلوگیری و موهای سالم و پرپشتی داشت. البته اگر دچار ریزش مو شدید هستید حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا برخی بیماریها میتوانند باعث ریزش مو شدید شوند.
منابع: healthline | goodhousekeeping
ریزش مو یکی از مشکلات شایع بین مردم و به خصوص آقایان است. حدود ۸۵٪ از مردان تا ۵۰ سالگی دچار ریزش مو میشوند. …