آسم و همه آنچه که باید درباره این بیماری مزمن تنفسی بدانید

همه ما اسم این بیماری را شنیدهایم؛ در میان نزدیکان و اقوام افرادی مبتلا به این بیماری بودند. آسم اغلب از دوران کودکی شروع میشود که در بعضی از موارد با افزایش سن ممکن است از بین برود ام
حدود ۵۰ درصد مبتلایان همچنان در بزرگسالی مبتلا به آسم هستند. این بیماری شایع است به طوریکه از هر۱۰کودک یک کودک و از هر ۲۰ فرد بالغ یک نفر را مبتلا میکند؛ اما شاید همه اطلاعات کافی درباره آن نداشته باشیم، در این مقاله به هرچیزی که باید درباره این بیماری تنفسی بدانید میپردازیم.
آسم چیست؟
آسم بیماری مزمن تنفسی یا مشکل تنفسی غیر واگیر است که به دلیل التهاب و انقباض لولههای تنفسی در ششها (لولههای برونشی) ایجاد میشود. این بیماری قابل درمان نیست اما قابل کنترل و پیشگیری است. وقتی که مبتلا به آسم هستید لولههای تنفسی شما بسیار حساس است و ممکن است به خیلی عوامل واکنش نشان دهد؛ که به این عوامل “تریگر” یا محرک میگویند. علائم ایجاد شده بر اثر محرکها ممکن است از چند دقیقه تا چندروز ادامه پیدا کند. آسم در افراد ممکن است باعث ایجاد تنگی نفس، خسخس سینه شود و یا از درد در ناحیه قفسه سینه شکایت کند. اگر آسم بیماری کنترل نشده باشد ممکن است زیاد سرفه کند.
عوامل تشدید کننده و محرک آسم کدامند؟
محرکها در این بیماری میتواند غذایی، محیطی، حیوانات، کپکها، بوی سیگار و سایر دودها، ورزش و آب و هوا یا عصبی و روانی و … باشد. در این افراد حساسیت دارویی همه ممکن است؛ در هر ۵۰ فرد مبتلا به آسم یک نفر به آسپرین حساسیت دارد.
آلرژی یکی از عوامل محرکی است که در اکثر موارد باعث تشدید علائم در فرد مبتلا به آسم میشود. بنابراین اگر دارای حساسیت فصلی یا سایر آلرژیها هستید حتما در این مورد با پزشک خود در میان بگذارید.
علائم و نشانههای آسم چیست؟
همه مبتلایان به آسم دارای علائم یکسان و مشابه نیستند، با این حال رایجترین نشانهها در زیر آورده شده است:
- تنگی نفس و درد در ناحیه قفسه سینه
- خسخس سینه
- سرفههایی که معمولا بیش ار یک هفته طول میکشد یا در شب و هنگام ورزش شروع میشود.
- سرفههای مزمن و شدید (گاهی سرفه تنها نشانه شمام خواهد بود)
- سرماخوردگی بیشتر از ۱۰ روز طول میکشد و به سینه میریزد.
حمله آسمی چیست؟
حمله آسمی زمانی است که علائم و نشانهها شدید میشوند. این نشانهها ممکن است خفیف یا شدید و حتی گاهی کشنده باشد. هرکسی ممکن است دچار حملههای شدید شود حتی کسی که دچار آسم خفیف است. حمله ممکن است ناگهانی یا به آرامی رخ بدهد. گاهی حملههای خفیف ممکن است از بین برود ولی طی چند ساعت حمله دوم رخ داده و از اولی هم شدیدتر باشد. علائم شدید آسم نیاز به کمک پزشکی فوری دارد. این حملهها اغلب با اجتناب از عوامل محرک قابل پیشگیری است.



در زمان حمله آسمی چه باید کرد؟
بهترین راهکار در این زمینه این است که در مطب
پزشک معالج خود برنامه مشخصی برای فرد بیمار و همچنین خانواده و نزدیکان او تهیه
شود تا از پیش بدانند در زمان وقوع حمله آسمی چه باید بکنند.
در زمان حمله آسمی پیش از هرچیزی باید آرامش خود
را حفظ کنید. کار سادهای نیست اما هرچه بیشتر بترسید نفس کشیدن برایتان سختتر
خواهد شد.
به فرد دیگری اطلاع دهید که دچار علائم آسم هستید و در صورت نیاز از دیگران کمک بخواهید و سعی نکنید به تنهایی از پس آن بر بیایید، از فرد بخواهید که در کنار شما بماند.
داروی درمان سریع خود که پزشکتان تجویز کردهاست را مصرف کنید. اگر نمیدانید کدام دارو برای مواقع ضروری و حاد تجویز شدهاست حتما پیش از اینکه حملهای به شما دست بدهد از پزشک معالج یا دکتر داروساز سوال کنید.
اگر داروی شما در ۵ تا ۱۰ دقیقه اثر نکرد به پزشک یا اورژانس زنگ بزنید.
استفاده از دارو را تا زمانی که پزشک یا آمبولانس برسد هر ۵ تا ۱۰ دقیقه یا هر مدت که پزشک توصیه کرد؛ ادامه دهید.
هرگز میزان مصرف داروی خود را تغییر ندهید مگر اینکه پزشک در برنامه یا نسخه شما نوشته باشد یا به صورت تلفنی به شما گفته باشد.
آیا آسم قابل درمان است؟
این بیماری درمان قطعی ندارد؛ اما با استفاده از داروهای تجویز شده میتوان آن را کنترل کرد و به زندگی روزمره و عادی خود ادامه داد. اغلب درمان به صورت اسپری و گاها قرص است.